язовир Доспат

Язовир Доспат – синьо безвремие сред величествените борове на Родопите

Каня ви на разходка с лодка и то не къде да е, а в южната част на Западни Родопи по водите на четвъртия по големина язовир у нас – язовир Доспат.

Древно, по-древно, най-древно – храм-кладенецът до село Гърло, област Перник

Харесвате истории за подземни светове, портали, мистични места и религиозни култове – добре дошли в света на древните шумери в най-стария култов зидан градеж, открит на нашите земи – храм-кладенеца край село Гърло.

По калдъръмените улици на България

или 9 архитектурни резервата, които да посетите през 2021 г.

Заредени с история, пазещи зад стените на къщите си спомени от отминали времена, с калдъръмени улици, по които сякаш все още отекват стъпките на старите българи, с каменни зидове, между които като че ли все още кънти звука от радостите и неволите на предците ни. И не е чудно, че тези места омагьосват с една магия, която пробягва по зидовете на дворовете, стели се по калдъръма, пропълзява между къщите, запленявайки те и подмамвайки те да я следваш.

Staycation* 2021

*букв. оставане. Понятието се използва и за ваканция, през която семейството oстава вкъщи и участва в развлекателни дейности в рамките на еднодневно пътуване от дома си без да прекарва нощта извън него. Този начин на почивка добива особена популярност във САЩ – по време на финансовата криза 2007 – 2010 г., във Великобритания през 2009 г., когато слабият паунд оскъпява значително чуждестранните пътувания и в целия свят сега поради пандемията от COVID-19.

Солени дни в района на Торони, Ситония, Халкидики

Кристално чистата вода, спокойните плажове и гръцкото гостоприемство са само някои от многото причини, които ни отвеждат всяко лято на бреговете на южната ни съседка. Гърция с нейните маслинови горички, рибарски корабчета и аромат на сувлаки…

А крайната дестинация всеки път е различна – в едно непрестанно търсене на скритите кътчета на полуостров Халкидики. Тази година приключенският дух ни отведе в района на Торони и неговите красиви пясъчни плажове,…

Щрихи от Мароко: Танжер

Посещението на горещия континент не беше в травел-календара ни за 2019 г., но когато ни се отдаде възможност да стъпим за ден на африканския бряг – не я изпуснахме. Този ден беше в началото на месец октомври, когато след добри стечения на обстоятелствата се озовахме на ферибота за Танжер. Кралство Мароко е популярна туристическа дестинация – колоритната култура, вкусната кухня и топлият климат привличат тълпи от туристи към страната всяка година.

Да попътуваме на север!

Събуди се в Копенхаген (част I)

И така да поговорим за щастливите хора, хюга и за още няколко причини да посетим датската столица.