Гибралтар: любопитни маймуни, лабиринти от тунели и едно от най-интересните кръстовища в света

Гибралтар

Тази есен ни се отдаде възможност да посетим онова интересно място на картата, където Европа почти „целува“ Африка – Гибралтарския пролив. И въпреки тази романтична асоциация привлекателното местоположение на това късче от Европа (наричано също и „Портата на Средиземноморието“) е създавало по-скоро конфликти относно владението му, отколкото дружески отношения в исторически план.

По-надолу следва основна информация и забележителности на британска задморска територия – Гибралтар:

Статут

Въпреки, че Гибралтар е под британски флаг, не се притеснявайте – движението е дясно. Валутата е гибралтарска лира, с която може да се разплащате тук, но не и в Обединеното Кралство. За щастие пазаруването с дебитни/ кредитни карти е широко разпространено. А върху направените покупки няма да ви бъде начислено ДДС (Гибралтар е свободна от ДДС зона.), което обяснява тълпите испанци шляещи се по улиците с брандирани хартиени торби.

Скалата

Това е символът на Гибралтар. Интересна е легендата за появата на Гибралтарската скала. Гръцката митология разказва за дванайсет задачи, които били поставени на Херкулес. Една от тях била да се преведе добитъка на Герион от запад до Евристей. Пътят на Херкулес преминавал през Атласките планини, но вместо да ги изкачи той приложил огромната си сила и ги разделил – свързвайки по този начин Атлантика със Средиземно море, а двата стълба образували се при раздялата – единият в Мароко, а другият – Гибралтарската скала били наречени „Стълбовете на Херкулес“.

Гибралтарската скала
Снимка: Гибралтарската скала

Скалата на Гибралтар е варовиково 426 метрово възвишение. 412 метра от тази височина може да бъдат изкачени за 6 мин. с…

Кабинков лифт (Cable car)

Панорама - Гибралтарска скала
Снимка: От Гибралтарската скала – гледка към града и пристанището.

От горната спирка на лифта се разкрива спираща дъха гледка. На мястото също има ресторант с огромни прозорци, от където може да се наслаждавате на панорамата под вас. Освен това от станцията на лифта може да се отиде до Skywalk – стъклена конструкция, позволяваща 360˚ гледка.

Маймуните

Берберските макаци са един емблематичен за Гибралтар животински вид и тук е единственото място в Европа, където маймуни могат да се видят в естествена среда. Самите те толкова са свикнали с хората и не се притесняват от близост с тях. Дори могат да задигнат нещо от ръцете ви, ако го асоциират с храна.

Гибралтар - Маймуните
Снимка: Единственото място в Европа, където маймуни могат да се видят в естествена среда.

Има поверие, че англичаните ще напуснат Пиренейския полуостров, когато изчезне последният макак. Това поверие довежда до интересно решение от страна на Чърчил след края на Втората световна война. Когато множеството бомбардировки от войната над Гибралтар довеждат до избиване на голям брой макаци и с това се застрашава популацията им, Чърчил издава заповед за внасяне на нови маймуни от вида от Северна Африка. Днес маймуните на Гибралтар са около 300.

Интересно поверие има за появата на макаците на континента. В миналото, когато не била установена дълбочината на пещерата Сан Мигел, се вярвало, че тя представлява тунел свързващ Европа с Африка и имено по този тунел макаците стъпили на Стария континент.

Пещерата Сан Мигел

Пещерата е облагородена и осветена, като цветовете на светлината се променят, създавайки страхотно светлинно шоу. Добрата акустика и големината на скалната кухина позволява в нея да бъдат изнасяни концерти. За целта има и поставени седалки.

Пещерата Сан Мигел, Гибралтар
Снимка: Цветно в пещерата Сан Мигел.

През Втората световна война пещерата е подготвяна за временна военна болница, но никога не е работила като такава.

Тунелите

Тунелите на Гибралтар
Снимка: По-голямата част от тунелите са прокопани през Втората световна война за военни цели.

Два са периодите, през които са прокарвани тунели във варовиковата твърдина: по време на Голямата обсада (1779 г.) и по време на Втората световна война. Като през втория период инвазията е била много по-голяма – за военни цели в скалата са изкопани множество дълги тунели, образуващи лабиринти във вътрешността ѝ.

Europa Point

Europa Point - Фарът
Снимка: Фарът на Гибралтар.

Това е най-южната точка на Гибралтар. В самия край на Гибралтарската скала се образува скално плато, където могат да бъдат видени пет интересни сгради: фар от XIX век, Батареята на Хардингс, част от британското укрепление на задморската им територия, олтарът на Нашата европейска Лейди, покровителката на Гибралтар, водният резервоар – кладенецът на монахините и джамията Ибрахим ал Ибрахим.

Летището

Е, стигнахме и до една от най-интересните забележителности. С какво това малко летище предизвиква такъв голям интерес? За тези, които пристигат от Испания – с необикновеното кръстовище, през което преминават – на него автомобилният път пресича… самолетната писта. Ако попаднете по време на извършващ се полет, ще се наложи да изчакате излитането/ кацането на самолет зад спусната бариера. За тези, които пристигат със самолет, интерес ще предизвика късата писта и силните ветрове. Последните две обстоятелства поставят летището на Гибралтар в групата на най-опасните летища в света.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s