Античният град Улпия Ескус до село Гиген

Може ли една статуя на богиня без глава и горни крайници, видяна при едно посещение на Националния археологически институт с музей към БАН да завладее до толкова човек, че при първа възможност да обуе туристическите обувки и да поеме по стъпките ѝ? Може, ако статуята е величествено достигащо три метра мраморно женско тяло, при това не на кого да е, а на богинята на изобилието – Фортуна. Въздействието, което предизвиква е мигновено, силно, зашеметяващо, пораждащо много въпроси относно мястото, на което е открита, предназначението на това място, размерите и значението му в древността. И така един уикенд снабдени с множество разпечатки от различни информационни източници, книга и gps навигация се отправихме на пътешествие към Древен Рим. И не, не трябваше да изминем хиляди километри за да се потопим в атмосферата на това отдавна отминало време, защото впечатляващият Улпия Ескус разкрива своите тайни само на около 200 км. от София – в землището на село Гиген. Добре дошли в Римската империя!

Малко история

Името си градът носи от древното име на река Искър – Ескус, поради местоположението, което заема – само на няколко километра от мястото, където Искър се влива в Дунав.

През I век сл. Хр. в местността е настанен римски легионен лагер – V Македонски легион. Градът е основан век по-късно, когато към Ескус е добавено Улпия – бащиното на управляващия император Траян. В едно с името Улпия Ескус получава високия ранг – римска колония. Започва разцвета на града. Икономическият и културен подемък превръща Улпия Ескус в един от най-значимите градове в провинция Долна Мизия. Интересен факт е, че в началото на IV в. император Константин Велики открива в града Константиновия мост – един от най-големите на Дунав за времето си. Мостът е свързвал Ескус със Сукидава (днешен гр. Корабия в Румъния).

В края на IV в. градът е разрушен. Не намерих еднозначен отговор на въпроса какво е довело до колапса му – дали многобройните нашествия на готи и хуни или мощно земетресение, разтърсило местността.

Да надзърнем зад укрепителните стени!

Както във всеки голям римски град, така и тук форумът е централната и най-важна част на града. Съставляван е от площад, храмове и други обществено значими сгради.

Площадът – Декорацията му е силно повлияна от тази в Ефес от началото на II в. сл. Хр. На него се организирал градския пазар.

Снимка: Част от украсата на портиците на площада представлява гирлянди, носени от бикови глави.

Капитолиум – Той е съставен от храмовете на Капитолийската троица – Юпитер, Юнона, Миневра. Интересното тук е, че всяко божество е имало самостоятелен храм. Обикновено трите божества са почитани в една обща сграда.

Снимка: Част от украсата на фризовете в храма на Юпитер – представлява гирлянди, носени от изправени фигури на малки деца – Ероси.

Емблематичен за Улпия Ескус, отделен от всички сгради във форума на юг, е храмът на Фортуна – богинята на щастието и късмета, закрилница на града.

Фортуна - статуя на богинята.
Снимка: Внушителната храмова статуя на Фортуна с височина около 3 метра днес може да се види в Националния археологически институт с музей към БАН.

Гражданска базилика – Тя се намира в северния край на форума. Определят я като една от най-дългите обществени постройки, проучени на територията на страната ни. Тук се извършвали търговски сделки и се правораздавало. Красива цветна мозайка е намерена тук. Към момента тя е консервирана и изложена в Регионалния исторически музей в Плевен.

Снимка: Гражданска базилика – основи на колоните.
Снимка: Улпия Ескус. Между колоните на втория етаж на гражданската базилика били поставени големи пана с релефни медальони по средата, на които били изобразени различни образи от митологията и живота.

В античния град извън пределите на форума има открити две обществени бани с множество помещения и вътрешен двор за разходки. През римско време баните са били места не само за хигиена и отмора, но и за срещи и разговори. Широка улица, много добре запазена до днес, с редица магазини и занаятчийски работилници, е разделяла двете бани.

Снимка: Улпия Ескус. Улицата с магазините. Част от плочите, използвани при застилянето на улиците в античния град, са надгробни плочи останали в местността от пребивавалия по-рано римски легион.

Как да стигнем?

Идвайки от София трябва да се мине през село Гиген – следват се указателните табели. Има едно кръстовище с почти обратен завой, на което първоначално не се вижда табелата, но вземайки завоя ще я видите от ляво. Мястото е достъпно с автомобил – има малък паркинг пред самия археологически комплекс. При нашето посещение нямаше служител, съответно и такса за посещение. За наше голямо съжаление – нямаше и възможност за беседа.

Изображение: 3D архитектурна възстановка по предоставени материали от специалисти в археологията. Изработена от архитектурно бюро АРХ-И-ТЕК ООД.

Оставете коментар