Урок по история на Нидерландия в Zaanse Schans

През един от дните на нашия престой в Нидерландия имахме възможността да посетим Zaanse Schans. Красив комплекс от мелници, работилници, къщи в типичен холандски стил, позволяващ на страничния наблюдател да се потопи в бита на местните, живели през 17-ти и 18-ти век. По това време Холандия е в икономически възход. Историците наричат този период в историята на страната нидерландския Златен век. Процъфтява търговията с източния свят (Холандия придобива изключителни права за търговия с източна Азия), за което свидетелстват големите складове за ориз, подправки и какао, които ще се разкрият пред вас, ако решите да направите обиколката с корабче, която се предлага. Екскурзията е около 40 мин.

Мелниците на Zaanse Schans, Нидерландия
Снимка: Мелниците на Zaanse Schans

Освен складовете, които наистина впечатляват със своите размери и история, разходката с лодка предлага и запознаване с миналото на наредените около езерото мелници. Аудиото на борда е направено по много забавен начин (на английски) – всяка мелница от записа има свой характерен тембър на гласа, подчертаващ нейната индивидуалност. Налични са аудио-гидове и на други езици (между които българския, за съжаление нефигурира). Но ако решите да ползвате тази възможност при покупка на билетите помолете за вашите еднократни слушалки – тип „тапи“ и ще ви бъде оказано как чрез мобилна апликация да активирате разказа на предпочитания език.

Zaanse Schans, Нидерландия
Снимка: На преден план е количка пълна със съдове за съхранение на мляко. Отзад се вижда мелницата De Kat (Котката). Котката е мелница за производство на бои и пигменти с високо качество, ползвани от художници и реставратори от цял свят. Мелницата е отворена за посещения – предлага се и демонстрация.

След лодката започна нашата разходка из самия комплекс. Влязохме във вътрешността на действаща мелница за производство на горчица. Посетихме къщите-работилници. В мандрата освен, че се полюбувахме на персонал облечен в традиционни носии и бели бонета, опитахме различни видове сирена, както и направен на място сладолед. В пекарнята се насладихме на типични холандски вафли, а в обущарницата освен, че разгледахме богата колекция от сабо – подредени по исторически периоди и предназначение, изгледахме и демонстрация на процеса на производство на емблематичните обувки.

Снимка: Демонстрация на направа на сабо.
Снимка: В мандрата освен млечни продукти се предлагат и традиционните холандски вафли.

На излизане забелязахме къща, която бяхме пропуснали в началото – репликата на първия магазин на Albert Heijn Grocery. Така се запознахме с пра-прадядото на днешната голяма холандска верига от хипермаркети.

Zaanse Schans, Нидерландия

Zaanse Schans се намира на 10 мин. ходене пеш от гара Koog-Zaandijk, до която може да стигнете за около 15 мин. с влак от Amsterdam Centraal. Почти целия ни престой на мястото бе съпроводен от сладкия аромат на какао, носещ се във въздуха от намиращата се в близост, действаща фабрика за производство на ухания продукт.

Zaanse Schans, Нидерландия

А най-хубавото е, че входът за Zaanse Schans е безплатен.

Zaanse Schans, Нидерландия
Снимка: Пред пекарнята.
Zaanse Schans, Нидерландия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s