За уикенд до Белград

Когато ненадейно човек спечели нещо, събитието е съпроводено с голяма еуфория, а когато това нещо се окаже уикенд в кулинарната столица на Балканите – Белград, емоцията е още по-голяма. И така в края на септември събрахме багажа готови за нашето уикенд изживяване в северозападната ни съседка. Уикенд-пакетът включваше полет с Air Serbia и единствената ни възможност беше да летим в петък в 16:00 ч. за Белград, а полетът в неделя за София беше с час на излитане 13:20. Така, че нашият уикенд се смали и имахме на разположение само две вечери и един ден за да се потопим в атмосферата на града.

Калемегдан, Белград
Снимка: Калемегдан

Тъй като при предходно наше пътуване бяхме посетили основните забележителности – Калемегдана и крепостта, както и известната улица с кафаните – Скадарска, бяхме плавали с корабче по река Сава и река Дунав, пропуснахме тази места и се впуснахме в търсене на други известни градски точки.

Храмът на Свети Сава

Свети Сава, Белград

Разбира се това не беше първият път, в който посещавахме християнската обител, но поради продължаващият строеж на храма искахме да видим напредъка му. Убедихме се, че църковното здание все още е в строеж, но внушителната сграда не оставя място за съмнение в твърдението на сърбите, че това е най-големият християнски храм на Балканите.

Обиколка на Белград с автобус

Народно събрание на Сърбия, Белград
Снимка: Народно събрание на Сърбия.

Ограниченото време, което щяхме да прекараме в града ни отведе до спирката на автобусите за разглеждане на градски забележителности – един бърз начин да преминем през основните точки на града и да набележим местата, които събуждат нашия интерес и на които да отидем за да научим повече за тях.

Снимка: Зоологическата градина, с красиво декорирани с животни зидове от завършващи изящни изкуства студенти.

Туристическият автобус тръгва от площад Nikola Pašić, а спирката е точно срещу сградата на Narodna Skupština (в превод Народното събрание) – от другата страна на булеварда. Обиколката е с продължителност от 70 мин. с аудиогид, като езиците между които може да се избира са сръбски, английски, френски, немски, руски, турски, италиански, гръцки и китайски. Билетът е на цени от 800 динара (около 14 лева) за възрастен и 500 динара (около 9 лв.) за дете под 12 години. Обръщам внимание, че автобусите на BS Tours, които ние ползвахме извършват туристически обиколки на Белград в периода от април до октомври.

Снимка: Конакът на Княгиня Любица (Построена от княз Милош за съпругата и двамата им сина, тази къща е една от най-представителните в Белград от началото на XIX век.)

А това е маршрутът, по който се движехме: площад Nikola Pašić – улица Knez Miloš, на която се вижда полуразрушената след бомбардировките през 1999 г сграда на Министерството на отбраната – Музея на Югославия – Стадионът на ФК Партизан – площад Autokomanda – Храм Свети Сава – площад Славия – улица Kralj Milan – площад Terazije – площад Република – площад Студентски – Калемегдан парк – Зоологическата градина, с красиво декорирани с животни зидове от завършващи изящни изкуства студенти – Белградска крепост – Конакът на Княгиня Любица (Построена от княз Милош за съпругата и двамата им сина, тази къща е една от най-представителните в Белград от началото на XIX век.) – улица Кралъ Петра 6, където се намира най-старата кафана в Белград – Мостът на Бранко – Нови Београд – Търговски център Ušće, за който сърбите твърдят, че е най-големият на Балканския полуостров – Мостът на Бранко – пазар „Зелени венац“ – хотел Москва – площад Nikola Pašić.

Храмът Свети Марко

Снимка: Храм Свети Марко

На пешеходно разстояние от сградата на Narodna Skupština до парк Ташмаjдан се намира храмът на Свети Марко. Църквата е построена в периода между двете световни войни (1931 – 1940 г.) и е най-големият православен храм в страната до изграждането на Храмът Свети Сава. Интересен факт е, че при строителството му градската архитектура не позволявала построяването му с ориентация изток-запад, съгласно строгия църковен канон. Налага се вземане на решение от тогавашния патриарх Варнава за отклонение от 10 градуса от канона и вписване на зданието в градската обстановка.

Музей Никола Тесла

Музеят е отворен от 10:00 до 20:00 ч. всеки ден с изключение на понеделник. Влизането се осъществява на всеки кръгъл час, задължително с гид. Беседите са или на английски или на сръбски език, като при нашето посещение на английски език бяха обиколките в 10:00, 14:00, 15:00, 16:00, 18:00 и 19:00 ч., а на сръбски съответно от 11:00, 12:00 и 17:00 ч.

Снимка: Музей на Никола Тесла

Цената на билетите е 500 динара (или около 9 лева), ако сте група от 10+ посетители билетите са на цена 300 динара на човек. Децата под 7 години влизат безплатно.

Разходката започва с 20-минутно видео за живота и изобретенията на гениалния физик, като при желание и възможност към видеото могат да бъдат включени и субтитри на различен от английския език.

След видеото служители на музея демонстрират постановки на изобретения на Тесла. Демонстрацията с предаване на електрически заряд по въздух наистина си заслужава да отделите един час от престоя си в Белград и да посетите музея на великия учен.

Белград от високо

Белград, Поглед от високо, Ада мост
Снимка: Поглед към града от покрива на хотел Metropol. В далечината мостът Ада – един от мостовете над река Сава, свързващ старата и новата част на Белград.

Сега ще се качим на последния етаж на хотел Metropol и ще разгледаме Белград от високо, наслаждавайки се на питие в The Twenty Two Restorant & Bar. Ресторантът е отворен всеки ден от 19:00 до 01:00 ч., предлагайки красива 360˚ нощна гледка към града.

Белград като дестинация за кулинарен туризъм

Сръбската скара, високо ценена у нас, е предпоставка за паметни вкусови изживявания в столицата на северозападната ни съседка. Плескавици, ущипци, тафче-графче (боб запечен в глинен съд), каймак, паприка у павлаци (пълнени чушки с каймак – леко пикантни) и всичко това традиционно поднесено с ухаещ, топъл бял хляб. Основни кулинарни туристически райони са улица Скадарска (улицата на кафаните) и ресторантите в квартал Земун, намиращи се по поречието на река Сава. Предлагам да се откъснем от туристическите дестинации и да посетим три ресторанта, който определено заслужават внимание:

Restoran Franš

Този емблематичен за Белград ресторант се намира на около 15 мин. вървене от Храм Свети Сава. С красивата си градина, със страхотната обстановка, както и с богатото си сръбско и международно меню, ресторант Франш определено впечатлява.
адрес: Bulevar osvobođenja 18a
работно време: 09:00 – 00:00 ч. (почивен ден: неделя)
сайт: https://frans.rs/
ценови клас: висок

Белград, ресторант
Снимка: Вечер в градината на ресторант Франш.

Restoran Madera

Този кулинарен оазис се намира до парка Ташмаjдан (близо до Храм Свети Марко – виж по-нагоре) и въпреки, че местоположението му е в самия център на града, ресторантът така е ориентиран, че градината му е потопена изцяло в зеленината на парка.
адрес: Bulevar kralja Aleksandra 43
работно време: 10:00 – 00:00 ч. (понеделник и четвъртък)
10:00 – 01:00 ч. (през останалите дни от седмицата)
сайт: http://maderarestoran.com/
ценови клас: висок

Restoran Vuk

Интериорът на ресторанта е по-семпъл от тези на горните два – няма техните красиви градини – тук в по-топло време масите се изнасят направо на тротоара, но кухнята е вкусна, а местоположението – много удобно (ресторантът се намира в една от пресечките на главната пешеходна улица на Белград – Кнеза Михаила).
адрес: Вука Караџића 12
работно време: 10:00 – 00:00 ч. (почивен ден: неделя)
сайт: n/a
ценови клас: среден

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s