Крепост Боженишки Урвич – фрагмент от историята ни и спиращи дъха панорами

Една интересна забележителност, която да включите в програмата си, ако планирате разходка в Ботевград и региона, е крепостта Боженишки Урвич. Твърдината се намира на около 4 км. от село Боженица като по асфалтов път се достига до Общинска почивна база Урвич, където трябва да оставите колата, а оттам до самата крепост води застлана с каменни плочи стръмна пътека, която пеша се изминава за около 20 мин. (в посока). Началото на пътеката е между беседките, намиращи се от другата страна на пътя – срещу общинската база.

За обход на крепостта си предвидете около 40 мин.

Боженишки Урвич - цистерната
Цистерната на входа на крепостта

История на крепостта

Предполага се, че крепостта е построена през периода 518-565 г. като при построяването ѝ същата е била защитена с два крепостни пояса. През Второто Българско царство укреплението ѝ е засилено и когато турците настъпват към твърдината през 1395 г., тя вече се е сдобила с трети крепостен пояс. Третият пояс е изграден през XIV век по времето на цар Иван Шишман, това е и времето през което крепостта достига своя разцвет, за съжаление, последван от пълен крах. Стрели, копия, бойни топки и скелети на бойци, открити в подножието на крепостта, свидетелстват за сблъсъкът между турската армия и войската на Севаст Огнян, който завършва пагубно за българите – крепостта е превзета от нашествениците.

Надписът

Съборено, през зимата на 1918 – 1919 г. в района, дърво разкрива в корените си каменен надпис, който е разчетен така: „Аз Драгомир писах. Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя.“ Днес надписът може да се види зад желязна решетка на самия вход на крепостта.

Надписът е защитен с метални решетки.

Скалният храм

Намира се на най-високото място в крепостта. Представлява скална църква, издълбана в самата скала, чийто изсечен в камъка олтар се е запазил и може да се види и днес.

Панорамите от твърдината

Красивите панорами, откриващи се от крепостта към височините на Стара планина, са наистина впечатляващи.

Част от панорамата, разкриваща се от крепостта.

Килийното училище

Ако имате възможност при преминаване през село Боженица, посетете килийното училище. Това е най-старата запазена сграда на килийно училище в община Ботевград. Училището се намира в двора на църквата „Св. Петка – Параскева Българска“, като първата сграда – построена през 1835 г., изгаря през 1855 г. През 1880 г. е изградена нова, която функционира до 1943 г. Днес в постройката се помещава филиал на Историческия музей в Ботевград, но при нашето посещение, за съжаление, той не беше отворен за посетители.

Килийното училище в село Боженица – най-старото запазено в община Ботевград.

One thought on “Крепост Боженишки Урвич – фрагмент от историята ни и спиращи дъха панорами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s