#OколоСофия: 17 идеи за уикенд разходки (втора част)

Вижте от 1 до 9 тук

10. Село Чавдар и местността Света Петка (72 км. от София)

Село Чавдар стана известно в медиите преди време с модерния си и приветлив център, резултат на успешна политика и спечелени средства по проекти от Европейския съюз и републиканския бюджет. Сега ще ви отведа на километър и половина от населеното място на едно възвишение – местността Св. Петка, където е изграден и параклис, носещ името на светицата. От малкия християнския храм се открива красива панорама към селото. Параклисът е изографисан през 2008 г. В него, подобно на църквата Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат в Добърско, образите на Св. Георги и Св. Димитър са изографисани извън каноните на иконописта – в цял ръст. (По традиция Св. Георги се изобразява чрез неговия лик или върху бял кон с копие насочено към змей. За Св. Димитър също изобразяването в цял ръст е нехарактерно.) На 7 май в местността около параклиса се прави курбан и се чества празника на селото.

В местността се намира археологически парк „Тополница“ – интересен музей на открито, представляващ – малко село от неолитни къщи, изградени по план и реконструкция на намерените в местността останки от раннонеолитно селище.

Археологически парк „Тополница“ до село Чавдар

11. Долна баня и село Свети Спас (80 км. от София)

Едно място подходящо за бягство от претовареното ежедневие, от трафика, от хората, от стреса, дори от себе си е гр. Долна баня и село Свети Спас (до 2015 г. вилна зона на града).

Село Свети Спас се намира на 4 км. югозападно от Долна баня – в самите поли на Рила.

От селото тръгват два туристически маршрута – до хижа Венетица (около 1,30 мин.) и до село Костенец и Костенския водопад (около 2 ч.). Нашият опит (за сега) е с маршрута до хижа Венетица, въпреки, че при нашето посещение не успяхме да достигнем крайната точка на маршрута. Началото на тази пътека започва в края на селото и в първата си част (около 40-45 мин.) върви през живописния пролом на река Бистрица. В тази част от маршрута пътеката е широка и полегата, а близостта на реката и преобладаващата широколистна растителност, я правят приятна за вървене и в по-топло време. Има изградена и чешма с кът за сядане и почивка. В един момент широколистните дървета са изместени от иглолистни, а пътеката прави остър завой наляво, ставайки по-стръмна.

12. Екопътека Горица (76 км. от София)

Кратка, лека и приятна е разходката по екопътека Горица до село Овчарци (на около 5 км. от Сапарева баня). Самата пътека е кръстена на реката, по чието поречие е изградена. 15-сет минутният маршрут отвежда до панорамна площадка, от която се виждат най-долните два от каскадата от седемте Овчарченски водопада на река Горица.

Красива и тъжна е легендата, която разказва реката – за красивата Горица и за нейния любим Йовица. Двамата живеели щастливи в село Овчарци по време на турското робство. За зла участ беят харесал младата булка и изпратил хората си да я отвлекат. Горица побягнала към планината, където Йовица пасял стадото си. Но турците бързо настигали бягащата жена, която за да не попадне в ръцете им се хвърлила от високите скали в реката. В нейна памет местните нарекли реката Горица.

13. Траянови врата (70 км. от София)

Това е проход в Ихтиманска Средна гора на около 15 км. от Костенец. Изградената в него крепост датира от IV век, когато местността е част от Византийската империя. Подложената по онова време на постоянни варварски нападения империя подсилва границите си изграждайки нови крепости на стратегически места. Днес крепостта Стенос е реновирана и е подходяща дестинация за еднодневна разходка.

Знаете ли, че… на 17 август 986 г. войската на цар Самуил устройват засада на връщащата се от неуспешна обсада на Средец армия на Василий II, нанасяйки най-голямото поражение на византийския владетел при походите му срещу България.

14. Цари Мали град (57 км. от София)

Изпълнено с много магия е детското въображение – с духове и храбри рицари, с герои и дворци, с хиляди истории, които се случват тук и сега. А не далеч от София има едно място, което сякаш излиза от приказните светове и развихря детската фантазия – Цари Мали Град.

Магията започва още с качването на фуникуляра. Това малко влакче, пъплещо по склона, постепенно разкрива красива панорамна гледка към подножието на хълма Св. Спас, котловината и Витоша в далечината.

Достигайки билото се появява частично възстановената късноантична крепост. В една от наблюдателниците, в задната част на крепостта има табели, онагледяващи уникалното местоположение на крепостта – равноотделечена от Рилския манастир, вр. Мусала и вр. Черни връх.

При преминаване през двора се достига изход, който извежда на въжен мост и въжени площадки подходящи за малко отмора и игра. Тази зона е удобна и за организиране на пикник в по-топло време.

Освен чрез фуникуляра до билото на Свети Спас водят и две пътеки – от дясно на хълма е по-полегатата, от ляво – по-стръмната.

Цари Мали Град се намира до с. Белчин на 15 км. от град Самоков.

15. Екопътека Бели Искър (75 км. от София)

Лежерна разходка на границата на Национален парк Рила и само на 9 км. от Самоков предлага екопътека Бели Искър. Маршрутът и е кръгов, преминаващ по дървени мостчета от единия на другия бряг на реката. Цялата ѝ дължина се изминава за около 3 часа, но дори и да решите да изминете само част от маршрута пак ще останете очаровани от местността. Ние бяхме там през зимата на една снежна разходка, при която снегът скърцаше под краката ни и този звук бе съпроводен единствено от ромона на бистрата вода на река Бели Искър. Една разходка, от което се прибрахме с зачервени от кристалния зимен въздух бузи и искрящи от играта в преспите очи.

16. Клисурски манастир „Св. Петка (Параскева)“ (23 км. от София)

Въпреки, че до самия манастир може да се стигне с кола, той е отдалечен от близките населените места и е заобиколен от красива природа.

Светата обител се намира на 6 км. от Банкя в полите на Люлин планина. От хълмът, на който са разположени сградите му, се откриват красиви панорамни гледки. А в по-топло време на поляните около манастира може да си организирате и пикник.

Каква е историята на манастира? – Тя ни отвежда във времето на Второто българско царство при управлението на цар Иван Асен II. По заповед на царя е организирано шествие за пренасяне на мощите на Св. Петка Българска в Търново. Пътят на процесията преминавал през местността, където днес е изграден манастира. Шествието спира за почивка и тогава мощите на светицата започват да излъчват светлина. Необикновеното събитие оказва силно въздействие върху местните, който решават да изградят църква на мястото, а по-късно се основава и манастира.

17. Разбоишки манастир „Въведение Богородично“ (74 км. от София)

Разбоишкият манастир се намира близо до гр. Годеч, до село Разбоище, като колата се оставя малко след селото и по полегата в началото си и по-стръмна към края си пътека се достига до сградите на манастира. Самата пътека не е дълга – изминава се за около 30 минути. В началото се върви по високите скали над жп релсите до момента, в който пътеката започва да се спуска надолу, достигайки до железопътен мост над река Нишава. Преминава се по моста и се заобикаля една изпречила се на пътя канара и вляво се открива входът на малкия манастир.

Първата сграда на християнската обител, която се вижда още от високите части на пътеката е тази на църквата на манастира, която се намира в самите скали над жилищните и селскостопанските постройки и е като кацнала на скалата.

Вижте от 1 до 9 тук

2 thoughts on “#OколоСофия: 17 идеи за уикенд разходки (втора част)

    1. Повечето места са подходящи и за слънчеви и по-сухи зимни дни. Разбира се пролетта ще им даде повече цвят, но вярвам, че и зимата има своето очарование 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s