Уикенд маршрут: християнският параклис и будистката ступа на село Плана

Последният почивен ден от поредицата, свързана с честванията около Рождество Христово ни отведе недалеч от София към село Плана и неговите две забележителности – параклисът Св. Киприан и ступа София. Тъй като и двата обекта са леснодостъпни с автомобил, дестинацията е подходяща за еднодневна (дори полудневна) разходка #ОколоСофия и през кратките зимни дни.

Параклис Св. Киприан

Малкият параклис е изграден на едно от възвишенията над махала Турмачка на село Плана, разкривайки красиви гледки към заснежените склонове на Витоша в далечината. А самият храм е сякаш закрилян от растящата в близост вековна върба, покровителствено спускаща клоните си над малката сграда.

Кой е Св. Киприан?

Светецът е роден около 1330 г. в Търново, но духовният му път го отвежда извън пределите на страната ни – в руските и литовски земи, където светецът посредничи за подобряване на отношенията между владетелите им.

През 1386 г. Свети Киприан официално е обявен за митрополит на Москва и на цяла Русия. Според преданието митрополитът поддържа духа на народа чрез обща молитва, когато през 1395 г. мюсюлманският владетел Тамерлан напада руските земи. По това време е организирано и пренасянето на чудотворната икона на Света Богородица от град Владимир в Москва. Когато Свети Киприан взема в ръцете си изображението на Богородица – то заблестява толкова силно, че озарява всички руски земи. След необикновената случка митрополитът получава прозвището Чудотворец, а Тамерлан оттегля войските си.

Ступа София

Миналата година при едно пътуване до Costa del Sol, посетихме най-високата ступа в Европа – Benalmádena Stupa. Същата се намира недалеч от Малага. Тогава научихме, че будисткият монумент (който в моите възприятия бе по-скоро храм с възможност за влизане във вътрешността му) е изграден за да носи мир, хармония, просперитет. Така, че посещението на ступата до село Плана бе съпроводено от усещането, че отивме на едно, макар и далеч от нашата религия, място, заредено с положителна енергия от създателите си.

На външен вид двете ступи си приличат, но както казах тази край Малага прилича повече на храм, тъй като може да се влезе във вътрешността ѝ, докато ступа София е много по-малка, без възможност за достъп до вътрешността ѝ, т.е. много повече приличаща на монумент.

Как да стигнем?

Село Плана се намира на около 30 км. от София в едноименната планина. Като се следва пътят, преминаващ през селата Бистрица и Железница.

С подминаване на табелата за начало на селото продължавате направо до достигане на разклон с табели. Там трябва да се отклоните надясно към Турмачка махала и ступата. Продължавайки направо по главния път ще достигнете табела, която оказва, че за ступата трябва да се завие надясно и това е посоката, ако решите да посетите първо будисткия монумент. Ако решите да отидете първо до параклиса, продължете по главния път и не след дълго ще видите малката бяла сграда вляво от пътя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s