Лека съботна разходка до връх Мечи камък във Вискяр планина

Вискяр е една от 39-те Български планини… Да правилно сте прочели – 39. Наред с високите и най-познати – Стара планина, Рила, Пирин, Родопи, Витоша има още 34 по-малки планини, част от релефа на страната ни. Вискяр е една от тях. Разположена на границата между Софийска и Пернишка област, Вискяр е ниска планина – върхове ѝ са разположени във височинния пояс до 1140 м. Последни геоложки проучвания посочват като първенец на планината връх Чеканска бука (1136 м.), детронирайки връх Мечи камък (1077 м.) от челната позиция.

Ето и няколко причини защо да се разходите до връх Мечи камък:

  • Защото дестинацията е чудесна възможност за еднодневна разходка oколо София;
  • Защото маршрутът е лек и прилича повече на разходка, отколкото на изкачване на връх;
  • Разходката е сравнително кратка – продължителността ѝ е около 40 мин. в посока;
  • Маршрутът преминава основно през ниска растителност – треви и храсти и при ясно време (каквото за съжаление ние не уцелихме 😦 ) се разкриват красиви панорами от пътеката към местността наоколо.

Началото е точка между селата Арзан и Ракита – на около 2,2 км. от Арзан. GPS-координатите на началната точка са 42°46’40.7″N 22°55’42.2″E – това е приблизително точката преди изкачващият се от Арзан път да превали склона и да се спусне към село Ракита. В ляво от пътя (при достигане на точката от Арзан) тръгва черен коларски път – пътеката през цялото време се движи по него. Насочващи табели и маркировка няма, но ако се придържате към черния път няма как да не стигнете крайната цел 😊

Знаете ли, че…
първоначалното наименование на планината Вискяр е било „Лис кър“ (оголено поле), но спецификата на говора в района го модифицира до Вискяр.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s