Съботно до Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“ край Костинброд

Шияковският манастир „Св. Архангел Михаил“ е малка християнска обител недалеч от София, което го прави подходяща дестинация за кратко бягство от градската суматоха. Местоположението на манастирчето е в покрайнините на Костинбродския квартал Шияковци и преминаването през квартала е препоръчваният от нас маршрут за достигането му. Нас GPS-координатите ни насочиха през село Драговищица и при излизане от селото пресякохме пътят за прохода Петрохан, завихме на ляво и почти веднага вдясно видяхме табелата оказваща, че манастирът се намира на 400 метра. Но този път е черен и е подходящ за изминаване през по-сухите летни дни – нашият опит да преминем от там се увенча с пълен крах и много, ама като казвам много, наистина много кални обувки. По-подходящ маршрут е да достигнете до манастира като преминете през самия кв. Шияковци – при излизане от Костинброд посока прохода Петрохан ще видите табелка, оказваща, че манастирът се намира на 1 км. наляво от нея.

Ето и няколко интересни факти за самия манастир:

Няма точна информация кога е създаден той. Предполага се, че съществува от времето на цар Иван Шишман. През 1929 г. е възстановен църковният храм на обителта и допреди няколко години той е бил единствената сграда в манастира – стопанските и жилищни постройки били разрушени. Сега в близост до църквата има изградена нова жилищна сграда с голяма магерница и отец Крум споделя, че няма фиксирана цена за нощувка под покрива на манастира – ако решите да преспите, оставяте дарение съобразно възможностите си.

При желание да уговорите престой може да се свържете с Ангел – член на църковното настоятелство на телефон 0888 400 462 или директно с отец Крум – 0899 087 885.

Манастирът е място тясно свързано с историята на град Костинброд. Негов игумен през периода 1870 – 1871 г. е бил Иван Стоянов Караиванов (отец Генадий) – участник в Първата българска легия на Георги Раковски. По негова покана Васил Левски гостува на манастира, създавайки таен революционен комитет.

В манастирския двор има изградена детска площадка. Малко езеро пък приканва да поседнете на пейка на брега му и да се потопите в тишината и атмосферата на святото място.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s