Каньон Росомачки лонци (Rosomački lonci) – прекрасен и леснодостъпен

Първите почивни дни на май – облачни, но безветрени и сухи, ни отведоха в източните покрайнини на Сърбия. Търсехме място, където да се поразходим, преди да отидем и да похапнем от вкусните кулинарни изкушения на западната ни съседка и така попаднахме на снимки на красивия каньон на река Росомачка, намиращ се само на няколко километра от западната ни граница, и вече имахме дестинация 😉

Каньонът Rosomače (познат още като Rosomački lonci, Slavinjski lonci, Rosomačko grlo и Rosomačko ždrelo) е лесно достъпен – около 30-минутна екопътека води от центъра на село Славиня до интересните скалисти форми. Самата пътека се радва на широка популярност, както успяхме да се уверим при посещението си, и това се дължи на полегатия ѝ маршрут – по нея лесно преминават както младежи, така и по-малки деца и по-възрастни хора.

Какво представлява самата забележителност?

Слоести скални брегове създават приказната визия на това място по поречието на река Росомачка, която преминава между тях образувайки живописна каскада от поредица от малки басейнчета, оприличени на кашпи и саксии давайки името на каньона – Росомачки лонци (буквално Росомашки кашпи).

Ако сте наоколо, задължително включете в програмата си този невероятен каньон 😉

Как да стигнем до там?

Каньонът Rosomače се намира в Източна Сърбия, в Стара планина, недалеч от село Славиня. Маркирана екопътека започва от центъра на селото и отвежда в подножието на скалистите брегове. Продължителността на маршрута е около 30 мин. в посока, като теренът му е равнинен. Когато стигнете до входа на каньона, може да се изкачите и да разгледате ждрелото отгоре – по левия му бряг (ако сте с лице към входа на каньона, той е от дясната ви страна). Скалите са такива, че катеренето е лесно и бързо и не се изискват специални умения.

Самото село се намира на около 30 километра източно от Пирот. Пътят от там е сравнително добър, за съжаление има и кратки участъци, в които асфалтът е в доста лошо състояние. Може да изберете за отправна точка Димитровград като пътят ви ще се удължи с около 5 км., но пътната настилка по този маршрут е по-добра.

Друго интересно наоколо:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s