Язовир Доспат – синьо безвремие сред величествените борове на Родопите

Каня ви на разходка с лодка и то не къде да е, а в южната част на Западни Родопи по водите на четвъртия по големина язовир у нас – язовир Доспат.

На брега

Застанали сме на брега и очите ни безметежно се реят по водната шир. Отпиваме от студената лимонада, която сме закупили от близката каравана. Вниманието ни е привлечено от лодка за разходки, акустираща на брега. Някои от нас са предпазливи, но други не разбират защо трябва да се изпусне предоставеният шанс да развълнуваме малко водното огледало, ширнало се пред нас. Отправяме се към лодката, която отдалече не ни вдъхва особени надежди. Със стъпването на борда ѝ мнението ни мигновено се променя. Вътрешният интериор е решен в неутрална палитра, две кресла-лежанки в бежова кожа, са позиционирани в задната част на плавателния съд. Под от лакирана дървесина отвежда към предната част на лодката, където е основната зона за пасажерите. Широки, тапицирани в същата светла кожа, фотьойли и дървена маса създават усещане за комфорт. На борда се предлагат и напитки, което допълнително подпомага отпускането на палубата и насладата на гледките, разкриващи се при водната разходка.

Разходката

Започваме от пристана и потегляме към язовирната стена. Водите са спокойни, облачета се гонят по небето, пропускайки слънчевите лъчи, които играят по водната повърхност. Първият половин час минава неусетно – достигаме язовирната стена и поемаме обратно. Междувременно обаче решаваме да удължим разходката с още половин час. Отправяме се към другата част на язовира – към рибарниците, разположени навътре във водите му. Чайки и корморани са накацали по плаващите им части готови да се спуснат към някоя позадрямала рибка. А на борда тихо се леят гласовете на дует Ритон…

За язовир Доспат

С площ от над 18 квадратни километра Доспат е сред най-големите язовири у нас (четвърти след Искър, Огоста и Кърджали). Разположен е на 1 200 метра надморска височина в Западните Родопи, на река Доспат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s