Самуиловата крепост и зловещата история, която разказва

Докъде може да стигне жестокостта на един човек!? Колко злоба трябва да си натрупал в себе си, колко неудовлетвореност от решенията, които си взел, от битките, които си водил, от загубите, които си понесал заради тези решения, за да ослепиш 14 хилядна армия, в разрез на всички военни принципи, в разрез на всички човешки!?

Историята

Годината е 1014-та, а българската войска е разгромена от Василий II при село Ключ. Пленени са 14 000 български войни, които след битката са пуснати да се върнат при военачалника им, както повелявали тогавашните военни закони. Това, което прави това завръщане различно, зловещо различно, е че войните се връщат без очи – на всеки 100 ослепени война е оставян по един с едно око, който да ги води. Деянието е едно от най-смръзяващите кръвта в нашата история и причината Василий да си спечели зловещото прозвище Българоубиеца.

Днес монолитен комплекс, напомня за събитията случили се в местността. Централно място в композицията заема паметникът на цар Самуил. Каменната фигура с подгънати колене, пресъздаваща момента, в който царят разбира за стореното от Василий II, макар и доста грубовата е силно въздействаща.

Как да стигнем?

Самуиловата крепост се намира в полите на планината Беласица. На около 16 км. от Петрич, на пътя Първомай – ГКПП Златарево, има отбивка и паркинг за автомобили. Облагородена пътека води от паркинга към мост, отвеждащ на десния бряг на река Струмешница. Още от моста се открива гледка към стените на крепостта и изградения на мястото монолитен комплекс.

3 thoughts on “Самуиловата крепост и зловещата история, която разказва

  1. Крепоста си я бива,макар и да няма какво да се види много, много от оригиналния вид на крепостта

    Харесвам

    1. Така е – днес основно соц паметници отличават историческата местност. Въпреки това мястото е уникално с историята, която разказва – интересна, свидна, нетленна.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s