Фуенхирола – един от големите курорти на Коста дел Сол

Да се върнем отново на Брега на Слънцето и да посетим един от най-големите му курорти – Фуенхирола (Fuengirola).

Фуенхирола - Плажът, Коста дел Сол

Вече ви разказах за Малага и селото Михас, които посетихме при нашето есенно пътуване до Испания. Днес ще разгледаме Фуенхирола (Fuengirola) – един от големите курорти, разположени по тази дълга повече от 300 км. крайбрежна местност, наречена – Коста дел Сол (в превод Брега на Слънцето).
В миналото Фуенхирола е било малко рибарско селце, но с разцвета на туризма мястото се развива, превръщайки се в днешния оживен курорт.

Фуенхирола - Плажът, Коста дел Сол

Водата е прозрачна, пясъкът е ситен, а крайбрежната алея – сякаш безкрайно дълга. Нашето посещение беше през октомври и туристите не бяха много – на плажа беше спокойно, но множеството хотели, заведения, ресторанти и магазини по крайбрежната алея подсказват за силна посещаемост през летните месеци. Въпреки топлите слънчеви дни, характерни за Коста дел Сол, ние също не бяхме от редовните посетители на плажа – в началото на октомври морската водата беше много студена.

По-оживено беше в центъра на Фуенхирола, където ресторантите бяха препълнени и едва успяхме да си намерим място в деня, в който решихме да вечеряме там. Дори мисля, че посещението ни съвпадна с празника на града. На малкото площадче, на което хапнахме и което силно препоръчвам, има множество ресторанти с различни интересни предложения. Търсих името на площадчето, но се оказа, че такова няма – самата градска архитектурна е обособила това място при пресичането на няколко улици – Calle Troncón, Calle Mercado, Calle Larga и Calle Alemania. Ние вечеряхме в ресторант, който предлагаше различни специалитети със забодени в тях малки и големи клечки, хапваш каквото си пожелаеш, а накрая – броят и големината на клечките определя колко плащаш.

Красив площад в центъра е Plaza de la Constitutión – намира се в центъра и е един от главните площади на града. На Plaza de la Constitutión се намира църквата – Iglesia del Rosario.

Фуенхирола - Площад
Plaza de la Constitutión

Историческа забележителност във Фуенхирола е крепостта – Castillo Sohail, намираща се на скала над самия вход на курорта. Тя датира от времето, по което местността е била във владение на маврите. Крепостта е отворена за достъп, но за съжаление при нашето посещение вратите ѝ бяха затворени и не успяхме да я разгледаме отвътре.

Фуенхирола - Крепостта
Castillo Sohail
Фуенхирола - Крепостта
Castillo Sohail

Както всички курорти на Коста дел Сол и Фуенхирола има своя малка марина с работилница за поправка на лодки и яхти към нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s