Брук ин Ватерланд (Broek in Waterland) – най-чистото място в Нидерландия

Брук ин Ватерланд, Нидерландия

Като едни добре организирани пътешественици, ние винаги правим план какво искаме да посетим, попадайки на дадено място. При последното ни пътуване до Амстердам този план включваше и еднодневна екскурзия до Гитхорн (Giethoorn) – едно прекрасно кътче от рая, където автомобилите са непознати. Всичко там е вода, лодки, малки мостчета и къщурки с малки цветни дворчета. Гитхорн е далече от Амстердам и за да успее човек да го посети за един ден трябва добре да организира времето си.

Брук ин Ватерланд, Нидерландия

През първите ни дни в Ниската земя нашите домакини организираха вкусно барбекю, където изкарахме приятни часове в компанията на страхотни хора. На него срещнах Кристоф. Кристоф е симпатичен мъж, страстен пътешественик и местен гид, с когото споделихме намеренията си относно Гитхорн. Неговото мнение бе, че сезонът на лалетата не е най-подходящото време за разходка до това, толкова обичано от туристите място. Тълпите хора, дошли да се полюбуват на цветята, не пропускат да направят посещение и на Гитхорн. Неговата препоръка беше да посетим Брук ин Ватерланд. (Име, което чувах за първи път.) Не толкова далече от Амстердам – само на около 20 мин., не толкова посещавано от туристите, но неотстъпващо по приказност на Гитхорн местенце. И така, в един непринуден разговор, се зароди идеята за посещение на Брук ин Ватерланд.

Около Амстердам

С автобуси номера 312, 314, 315 или 316 от гърба на Централната гара на Амстердам и с билет от няколко евра (не знам колко точно, тъй като ползвахме заредени карти, но със сигурност под 10 евро) се отправихме на едно своеобразно потапяне в типична старонидерландска атмосфера.

Брук ин Ватерланд, Холандия

Позиционирано в провинцията Норд Холанд (Noord Holland), само на 15 км. североизточно от Амстердам, Брук ин Ватерланд датира от 17-ти – 18-ти век. Много от къщите са построени преди 1850 г. Селцето е било любимо място за отдих на търговци и моряци от Амстердам. В миналото то е било известно с красотата си, удивявайки с чистотата и спретнатостта си не един пътешественик през 17-ти и 18-ти век. По това време се носи и славата му на най-чистото селце в Холандия.

Брук ин Ватерланд, Холандия

Освен красивите къщички накацали по брега, малките лодки, привързани почти пред всяка от тях и китните градинки, впечатление прави и църквата, извисяваща своята кула над всички постройки. Съвременният ѝ облик датира от 1628 г., когато местните решават да възстановят храм, издигал се преди на това място, но разрушен от испанците по времето на Осемдесетгодишната война.

Брук ин Ватерланд

Тишината, спокойствието, чистият въздух и красивите къщички, които са като от сцена на приказка, създават една завладяваща атмосфера.

Тук може да похапнете и невероятни солени палачинки. Ние пробвахме тези на Белия лебед (De Witte Swaen). Избрахме си палачинка „Ала Капрезе“ – палачинка гарнирана със сушени домати, песто и кедрови ядки – ммм, добър избор 🙂

Брук ин Ватерланд

След разходката из селцето се върнахме на автобусната спирка и продължихме към Моникендам (Monnikendam) едно типично пристанищно градче. (От Брук ин Ватерланд до Моникендам може да отидете и вървейки пеш през полетата. Има изградена пътека за тази цел. Пътят е около час – час и половина.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s